Wat kunt u verwachten van een makelaar in Italië?

U wilt een woning kopen in Le Marche en u wilt weten welke diensten een makelaar u daarbij kan bieden?

In Italië treedt een makelaar (agente immobliarre) op als bemiddelaar (mediatore) tussen de verkoper en de koper. Hij of zij zal de kandidaat-verkoper en koper samenbrengen en de onderhandelingen faciliteren en zal meestal, maar niet altijd, het koopaanbod (proposta) en/of de voorlopige verkoopovereenkomst (compromesso) opstellen. Een ander belangrijk onderscheid ten opzichte van andere Europese landen is het feit dat een Italiaanse makelaar zowel verkoper als koper tegelijk kan vertegenwoordigen. Voor buitenlanders misschien wat vreemd maar – als zelf in Italië geregistreerde makelaar – kan het soms helpen om goed overzicht te hebben over het hele proces en goed contact te hebben met beide partijen. Uiteraard kunt u een advocaat om bijstand vragen, maar dit hoeft niet altijd. Het is ook mogelijk om een makelaar te vragen uw ‘aankoopmakelaar’ te zijn. Bij Marche Property Net werken we regelmatig in die hoedanigheid. In dit geval is het echter belangrijk dat uw nalatenschap de eerste is die contact opneemt met de ‘verkopende’ makelaar – en niet u. Vooral bij makelaars die zich richten op de buitenlandse markt en zich richten op b.v. vakantiewoningen waarvan u mag verwachten dat u minder tijd hoeft te verspillen aan het vinden van uw droomhuis, omdat zij de meest geschikte woningen al hebben geselecteerd. Ook zullen zij u adviseren wanneer u een deskundige om b.v. een structuuronderzoek. Bovendien zullen zij alle nodige controles uitvoeren op de legaliteit van het onroerend goed en of de eigenaar ook daadwerkelijk de eigenaar is! Anders dan in veel andere Europese landen is de makelaar geen ‘vrij’ beroep. Voordat je als makelaar aan de slag kunt, moet je je inschrijven voor een cursus, examens afleggen bij de Kamer van Koophandel en je inschrijven als makelaar. Wanneer een persoon of bedrijf niet als makelaar geregistreerd staat, kan er geen commissie gevraagd worden.

Omdat de rol van een makelaar voortdurend evolueert, is het bovendien aanbevolen om een makelaar te selecteren die lid is van een beroepsvereniging zoals de FIAIP (een van de grootste verenigingen van professionele makelaars in Italië) waarvan Marche Property Net is lid. Deze verenigingen organiseren cursussen en workshops, houden hun leden up-to-date en versterken hun professionaliteit. Begin dus goed met uw zoektocht naar een droomhuis en selecteer een goed geregistreerde makelaar!