Heeft u een projectmanager nodig?

Wilt u liever iets dat u zelf kunt ‘opknappen’ of wilt u weten of dit in Italië eenvoudig te doen is? Is er een wettelijke verplichting om een professionele projectmanager aan restauratieprojecten te laten werken?

In Le Marche vertel ik mijn klanten altijd dat het kopen van een onroerend goed een proces is. Meestal beginnen klanten met het zoeken naar iets dat klaar is en het aanvinken van alle vakjes van hun wensen- en eisenlijst, in de hoop hun perfecte huis te ontdekken. Vaak ontdekken ze tijdens hun zoektocht dat er niet zoiets bestaat als een perfect huis; de keuken is te klein, de badkamers te basic enz. Voor al deze zaken zijn meer investeringen nodig om ze te repareren. Maar ook nu worden er vragen gesteld over hoe degelijk het huis is, is het gebouwd volgens de laatste bouweisen (denk aan de aardbevingen), is het dak in orde? Is het echt vochtbestendig? Geleidelijk overwegen klanten dus een kleinere restauratie of het kopen van een door de bouwer afgewerkt pand, waardoor ze geen geld verspillen aan een zogenaamd voltooid en bewoonbaar huis. Met de juiste mensen en instelling is het bouwen/renoveren van een huis leuk. Zo worden klanten van Marche Property Restorations (www.marchepropertyrestorations.com), waar wij aan verbonden zijn, altijd verrast door de vlotte en prettige uitvoering van de bouwwerkzaamheden.

Ze hebben er zelfs moeite mee om aan hun vrienden thuis uit te leggen dat ze geen grote problemen of horrorverhalen hebben als ze hun droomhuis aan het restaureren of bouwen zijn. Natuurlijk moet je realistisch en kritisch zijn, maar je moet ook geduld hebben en proberen de verschillende procedures en regelgeving te begrijpen. Het is niet wettelijk verplicht om een professionele projectmanager te hebben, al heb je zeker wel een geometra (landmeter, bouwopzichter), soms een architect, en een ingenieur nodig om de plannen aan gemeente en provincie te presenteren. Eén van de moeilijkheden, zo zien wij, is de slechte communicatie tussen de geometra/architect en de opdrachtgever. Het gaat niet alleen om de taalbarrière, maar ook om de culturele verschillen en de uitleg en het begrip van de regelgeving en procedures. Wat in Italië “normaal” (of voor de hand liggend) zou kunnen zijn, is niet “normaal” in Nederland en andersom. Bovendien bestrijken niet veel geometra’s het hele proces, bijvoorbeeld de decoratie en organisatie van de inrichting van uw huis. Daarom raad ik u aan projectmanagers te zoeken met een goede kennis van het Italiaans en Engels of Nederlaands, die uw wensen en dromen kunnen begrijpen en deze goed kunnen vertalen naar de geometra of architect. Een trackrecord en de kans om met eerdere klanten te praten is een must. Als je een team vindt dat bestaat uit een projectmanager en Geometra, is het nog beter! Zoals ik al eerder zei, eindigt het helpen van klanten bij het vinden van hun droomhuis in Le Marche vaak in een zoektocht naar panden om te restaureren en het creëren van uw eigen perfecte huis. Ik moet zeggen dat Le Marche uiteindelijk veel mogelijkheden biedt – kijk op onze website voor voorbeelden.