Vooruitzichten en hot spots in Le Marche

Sommige klanten hebben de indruk dat de prijzen lijken te stijgen. Hoe is de markt de laatste tijd geweest en wat zijn de vooruitzichten voor de toekomst? Zijn er specifieke vastgoedhotspots in de omgeving? Bent u op zoek naar een langetermijninvestering en koopt u het liefst ergens niet ver van de zee?

Het kan zijn dat sommige vastgoedeigenaren hun vraagprijzen verhogen, maar dit is zeker nog geen algemene trend! Ons bedrijf Marche Property Net krijgt af en toe verzoeken van vastgoedeigenaren om hun prijs te verhogen. Dit is echter meestal een aanpassing om de dalende euro te compenseren, aangezien zij hun prijzen in USD of Sterling noteren. Ik vertel ze echter altijd dat, hoewel de markt lijkt te verbeteren, de koper koning is en dat het nog steeds een ‘kopersmarkt’ is. Wij constateren dat aantrekkelijke panden met een goede prijs-kwaliteitverhouding meer belangstelling trekken en daardoor meer verkooppotentieel hebben. Uit de statistieken van de Italiaanse belastingdienst blijkt dat de vraagprijzen voor onroerend goed in Le Marche niet stijgen. De cijfers hebben echter betrekking op alle eigendommen en niet alleen op vakantiehuizen en appartementen. U kunt de indruk krijgen van hogere prijzen als u op zoek bent naar eigendommen dicht bij de zee. Traditioneel zijn eigendommen aan zee doorgaans duurder, niet alleen vanwege de ligging, maar ook omdat ook Italianen geïnteresseerd zijn: een grotere vraag betekent hogere prijzen. Bovendien zijn er niet zo veel woningen aan zee die voldoen aan de eisen van uw droomhuis: rust, ongerept (zee)zicht en een woning met ‘karakter’. Langs de Adriatische kust zult u merken dat de ligging van de autostrada, de spoorlijn en de vele kustplaatsen het aantal interessante panden beperkt; en een beperkt aanbod leidt weer tot prijsstijgingen. De beste waarde kunt u vinden als u landinwaarts kijkt, bijvoorbeeld tussen de 10 en 40 km van de kust. Zolang het pand dichtbij de superstrada ligt, is de toegang tot de kust en de bergen erg handig.

Naast een betere prijs-kwaliteitsverhouding bieden woningen in deze regio ook uitzicht op de kust, de bergen – of beide! Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de provincie Macerata, die op zichzelf kwalificeert als een ‘sweet spot’. Waarom? Omdat er talloze leuke dorpjes, parken en restaurants zijn, toegang tot de superstrada en de juiste mix van wat Le Marche zo beroemd maakt: ‘Monti e Mare’.